torstai 9. helmikuuta 2017

Vihapuhetta vai koulukiusaamista?


Näyttää ja kuulostaa siltä, että yhden hallituspuolueemme päävaaliteemoista on sananvapaus. Kaksi asiaa tässä vain kummastuttaa. Sananvapaus Suomessa on jo yleisesti hyvin salliva ja melkein mitä vain voi sanoa ja kirjoittaai, mutta se ei poista sitä etteikö sanomisistaan ja kirjoittamisistaan ole vastuussa. “vihapuhe” on ollut se mistä väännetään nyt hyvinkin vilkkaasti SOME:ssa puolesta ja vastaan.

Mutta kuuluuko sananvapaus kunnallisvaaleihin? Kunta tai kaupunki ei voi muuttaa lainsäädäntöä vaan toimii säädetyn lain ja asetuksen mukaan. Miksi siis sananvapaus ja vihapuhe on esillä niin voimakkaasti? Yhden hallituspuolueemme edustajia ja jäseniä on tuomittu kirjoituksistaan sen mukaan miten Suomen laki on kirjoitettu ja tulkittu. Siitä on sitten närkästytty ja uhriuduttu ihan riittämiin. Selityksillä “läpällä ja kännissä” on koetettu päästä kuin koira veräjästä. Omista kirjoituksistaan ei oteta vastuuta ja vieläpä nostetaan sananvapaus teemaksi vaaleissa, joihin se ei oikeastaan edes kuulu. Kunnallishallinto ei voi vaikuttaa oikeusistuinten lain tulkintaan eikä poliisin päätöksiin siitä, mitä tutkitaan, sillä demokraattisessa yhteiskunnassa oikeuslaitos on poliittisen painostuksen ulkopuolella. Kunta ei myöskään määritä lakia, se kuuluu valtiolle. Sananvapauden lainsäädäntö on siksi sopivampi eduskuntavaaliteemaksi.


https://pixabay.com/fi/kiusaaminen-lopettaa-rikkoa-tunteet-1019271/

Itselläni on asiaan myös toinen näkökulma. Onko hallituspuolueen pää-äänenkannattajilla ymmärrystä mistä he puhuvat? Jos sallitaan kaikki huorittelut ja muut alatyylin haukkumiset, niin puheessa ja kirjoituksessa tullaan mitätöimään kaikki se työ mitä on tehty koulukiusaamisen lopettamiseksi. Esimerkiksi jos kolmasluokkalainen lapsi menee huutelemaan samoja loukkaavia alatyylisiä huomautuksia, kuin SOME:ssa aikuiset käyttävät, on meillä aikuisilla velvollisuus puuttua tähän. Sama puhe mikä lapsilta kielletään ei voi olla aikuisille sallittua. Onko nyt siis niin, että hallituspuolue on koulukiusaamisen puolestapuhuja? Sen vaikeammin kitkettävän vielä eli henkisen kiusaamisen? Vai onko nyt vain niin, että ei ymmärretä edes mistä puhutaan, kun puhutaan sananvapaudesta?

https://pixabay.com/fi/bully-kiusaaminen-pojat-624747/


Politiikka on totisesti rikki, jos hallituspuolueen mielestä kiusaaminen on sallittua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti