maanantai 20. helmikuuta 2017

Öljy ja muovi.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1682478-poster-1280-plasticbags.jpg

Jotta pystyy tämän blogin kirjoittamaan tai lukemaan on oleellista, että on olemassa öljyjalosteita kuten muovi. Maailmaa ilman öljyä on vaikea kuvitella sillä öljy on yksi käytetyimmistä ja tärkeimmistä raaka-aineistamme. Se on oleellinen osa kommunikointiamme sillä kännykät, tabletit ja tietokoneet ovat suurelta osin muovia. Toki myös niin sanotut lankalinjat, oli se sitten valokuitu tai perinteinen kaapeli, on eristetty muovilla. Öljyjalosteita on kosmetiikassa, maaleissa ja monissa muissa paikoissa, joissa emme edes usko niitä olevan. Myös egologisesti ja eettisesti tuotetut tuotteet on usein pakattu muoviin, joten tuo öljy on lähes aina mukana kuviossa. Toki korvaavia raaka-aineita kehitetään, mutta öljy on tällä hetkellä se raaka-aine johon olemme sidottuja. Elämme siis “hiilivetyihmisen” aikakautta.


Turhauttavin seikka tässä on se, että koko liikenteemme niin rahti- kuin yksityisliikenteessä on suurelta osin kiinni öljyjalosteiden polttamisessa. Öljy ei kuitenkaan ole loppumaton ja nopeasti uusiutuva raaka-aine, joten sen tarpeeton polttaminen ei ehkä ole kaikkein viisainta. Varsinkin kun muita energianlähteitä on pilvinpimein. Tuulienergiaa on esimerkiksi suunniteltu rahtiliikenteeseen eli paluu purjerahtilaivoihin on tätä päivää. Autoilussa ollaan myös palaamassa sähköön, onhan sähköauto reilusti yli satavuotias keksintö.


Lämmitysenergianlähteenä öljyn korvaaminen on varsin helppo juttu jopa täällä Suomessa. Lämpöpumpputekniikka on helppo ja varsin yksinkertainen vaihtoehto korvaamaan öljylämmityksen kokonaan. Oikeastaan 80-luvulta lähtien koko öljylämmityksen olisi voinut hylätä, mutta meille idänvaihtokauppa oli tärkeä asia, joten sen takia valtio edesauttoi suomessa öljynkulutusta. Ulkomaankauppamme oli sidottu öljyn ostoon Neuvostoliitosta ja Neuvostoliitto osti vastakauppana Suomesta saman summan edesta eri tuotteita. Tänään tilanne on eri ja olisi vihdoin viimein aika luopua öljyn turhasta polttamisesta.


En siis pidä öljyä huonona vaan pidän sen tarpeetonta polttamista tyhmänä. Muovi on todella hyvä ja helppo vaihtoehto moneen tarkoitukseen. Muovin kierrätystä pitää tehostaa, sillä on hullua käyttää kerran raaka-ainetta, jota voi käyttää moneen kertaan. Meriin ajautuneet muovit ovat hyvä esimerkki muovin kestävyydestä, niin hyvässä kuin pahassa. Valtamerien muovipyörteet ovat jo nyt aiheuttaneet vaikeuksia merien ekosysteemeille.

https://de.wikipedia.org/wiki/Plastikm%C3%BCll_in_den_Ozeanen 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beach_in_Sharm_el-Naga03.jpg
Kaikkien merien (jopa suomen järvien) muovijätetilanne on kestämätön.

Suomi on muovipullojen kierrätyksessä ehdottomasti hyvä ja kaunis esimerkki. Ruotsissa käydessäni havaitsin, että pantti oli käytännössä puolet Suomeen verrattuna ja siksi osa pulloista päätyy roskiin. Pullopantin ollessa suomalaisessa tasossa eli selkeästi hintavampi, tulee nuo pullot laitettua tyhjinä reppuun eikä roskiin. Äitiyspakkauksen lisäksi meillä on ulkomaille vietävänä siis myös toimiva pullonpalautusjärjestelmä, joka on yksi maailman tehokkaimmista.


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bales_of_PET_bottles_3.jpg
Tämä on kaunis kuva kierrättämisestä.

Lahjoitukset vaalikampanjaani:

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. En tiennyt, että Suomella ja Venäjällä oli aikoinaan tällainen kaupankäynti öljystä. On totta, että lämmitysmuodot kotitalouksille ovat muuttuneet. Ystäväni on kuitenkin vielä sitä mieltä, että hän ei aio ainakaan vielä öljylämmitystä vaihtaa koska hän kokee lämmitysmuodon kustannustehokkaaksi etenkin huollon osalta. Ainoastaan öljypolttimen huolto taitaa tapahtua määräajoin. https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto

    VastaaPoista
  2. Meillä on öljylämmitys. Öljysäiliön tarkistus pitää tässä pian tehdä. Olemme olleet tyytyväisiä, eikä se ole meiltä lähdössä. Mielenkiintoinen postaus ja blogi, kiitos tästä!
    http://www.viialanvesi.fi/palvelut/kevytoljysailion-tarkastus

    VastaaPoista